Kostpolitik

Vi anbefaler, at børnene har spist et godt morgenmåltid, inden de møder i børnehave. Børnene må gerne medbringer morgenmad, hvis de kommer inden kl. 7.30.
Vi anbefaler havregryn eller grovbrød. Undgå helst lyst brød og sukkerholdige morgenmadsprodukter.


FORMIDDAG:
Efter morgensamlingen spiser vi formiddagsfrugt. Børnene starter med at spise et stykke rudbrød eller andet grovbrød fra deres madpakke. Derefter må de spise det de har lyst til fra deres madpakke. Til slut spiser de forskellige slags udskåret frugt.


MADPAKKEN:
Vi forventer, at børnene har en sund og god madpakke med hjemmefra.
Alle børn skal starte med at spise en rugbrødsmad. Derefter lader vi børnene selv bestemme, i hvilken rækkefælge de spiser det, der har i deres madpakke. Vi forlanger, at de sidder stille ved bordet, mens de spiser. Der er helt ro i de første ca. 15 min., vi spiser madpakker. Tidsrummet hvori der er helt ro varierer i de to spisegrupper – og er tilpasset børnenes alder og formåen. Vi har ingen regler om, hvad forældrene må ligge i madpakken, men anbefaler, at man følger sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Det barnet ikke spiser komme med hjem.


Grønt: gnave-grønt, salat eller pålæg
Brød. Rugbrød eller groft brød.
Pålæg. Kød, ost eller æg
Frugt. Det friske og søde


Vi vil kune blande os i madpakken, hvis vi kan se, at barnet ikke trives.


EFTERMIDDAGSMAD:
Børnehaven serverer hver dag eftermiddagsmad for børnene. Eftermiddagsmaden varierer meget og kan eks. Bestå af grød, forskellige slags hjemmebagt brød, suppe, øllebrød osv. Desuden serveres der altid frugt til eftermiddagsmaden.
En gang om måneden har børnehaven maddag, hvor grupperne på skift står for maden.
Børnehaven serverer ifølge aftale med forældrebestyrelsen kage/søde sager ved specielle lejligheder. Det kan eks. Være i forbindelse med jul, fastelavn og påske.

Ved fødselsdage anbefaler vi, at børnene har lidt med, de deler ud af. Det kan være boller, pizzasnegle, forskellige slags frugt, der er spændende anrettet. Der er ideer til anretninger i Børnehaven.


Sukkerpolitik

Til daglig følger vi de ti officielle kostråd til børn og unge i Danmark:  

 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 2. Spis frugt og mange grøntsager
 3. Spis mere fisk
 4. Vælg fuldkorn
 5. Vælg magert kød og kødpålæg
 6. Vælg magre mejeriprodukter
 7. Spis mindre mættet fedt
 8. Spis mad med mindre salt
 9. Spis mindre sukker
 10. Drik vand.


Kilde: www.altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/


Det er vigtigt at der er et fokus på at vælge det sunde alternativ. Samtidig mener vi, at børnene gerne må have gode erfaringer med, at der er forskel på hverdag og fest. Dvs. at ved festlige lejligheder må mindre mængder af mere sukkerholdige fødevarer indtages i børnehuset Solstrålen.


Vores traditioner indeholder forskellige aktiviteter, hvor nogle ofte er ”som traditionen siger”, det ønsker vi at holde fast i. Et eksempel kan være, at vi bager pebernødder til jul og er på ”hare-jagt” til påske.


Vores fødselsdagspolitik i Børnehuset Solstrålen indbefatter at barnet må tage boller, frugt og en sukkerholdig fødevare som fx en kage eller flødeboller med.

Vores politik gælder i Børnehuset Solstrålen, men vi anbefaler, at den også følges, når vi er på hjemmebesøg til fødselsdage.


Vi serverer ikke juice eller saftevand med eller uden sukker i huset, til daglig eller til fødselsdage.


Vi har bestemt følgende for at reducere på sukker i det daglige og at vælge de sunde alternativer:

 • I julemandens sæk eller fastelavnstønden er der fx rosiner, en frugtstang og lidt usundt.
 • Til forældrekaffe kan vi servere kage og har også altid et sundt alternativ.
 • Til forældrekaffe er det forældrenes eget valg, om deres barn må få kage eller ikke.

Kost- og sukkerpolitik