Kostpolitik

MORGEN

Vi anbefaler, at børnene har spist et godt morgenmåltid, inden de møder i børnehave. De børn, der møder før kl. 7:30, bliver tilbudt et morgenmåltid her.

 

FORMIDDAG

Efter morgensamling spiser vi formiddagsmad. Det er typisk hjemmebagte boller med smør, ost eller marmelade og forskellige slags udskårne frugter.

 

FROKOST - MADPAKKEN

Vi forventer, at børnene har en sund og god madpakke med hjemmefra. Alle børn skal starte med at spise en rugbrødsmad. Derefter lader vi børnene selv bestemme, i hvilken rækkefælge de spiser det, der har i deres madpakke. Vi forlanger, at de sidder stille ved bordet, mens de spiser. Der er helt ro i de første ca. 15 min., vi spiser madpakker. Tidsrummet hvori der er helt ro varierer i de to spisegrupper – og er tilpasset børnenes alder og formåen. Vi har ingen regler om, hvad forældrene må ligge i madpakken, men anbefaler, at man følger sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det barnet ikke spiser komme med hjem.

 

Grønt: gnave-grønt, salat eller pålæg

Brød: Rugbrød eller groft brød.

Pålæg: Kød, ost eller æg

Frugt: Det friske og søde


EFTERMIDDAGSMAD

Efter frokosten går vi oftest ud på vores dejlige og store legeplads. Vi oplever, at børnene kan være ret sultne efter sådan en tur, og vi serverer derfor eftermiddagsmad for børnene hver dag omkring kl. 14. Eftermiddagsmaden varierer meget og kan eksempelvis bestå af grød, forskellige slags hjemmebagt brød, suppe, øllebrød osv. Desuden serveres der altid frugt til eftermiddagsmaden.

 

I ØVRIGT

Til daglig følger vi de ti officielle kostråd til børn og unge i Danmark:  

 

 1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
 2. Spis frugt og mange grøntsager
 3. Spis mere fisk
 4. Vælg fuldkorn
 5. Vælg magert kød og kødpålæg
 6. Vælg magre mejeriprodukter
 7. Spis mindre mættet fedt
 8. Spis mad med mindre salt
 9. Spis mindre sukker
 10. Drik vand.

 

(Kilde: www.altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad/)

 

Vi mener, at børnene gerne må have gode erfaringer med, at der er forskel på hverdag og fest. Derfor serverer vi ifølge aftale med forældrebestyrelsen søde sager ved specielle lejligheder, eksempelvis jul, fastelavn og påske. Her har vi typisk arbejdet med kultur, æstetik og fællesskab jf. den styrkede pædagogiske læreplan, og måltidet indgår derfor i en større sammenhæng.

 

Vi har bestemt følgende for at vælge sunde alternativer:

 • I julemandens sæk eller fastelavnstønden er der rosiner, en frugtstang og kun lidt usundt.
 • Til forældrekaffe kan vi servere kage og har også altid et sundt alternativ.
 • Til forældrekaffe er det forældrenes eget valg, om deres barn må få kage eller ej.
 • Vi serverer ikke juice eller saftevand med eller uden sukker i huset, hverken til dagligt eller til fødselsdage.